Νεα και session reports απο τις προσφατες συναντησεις μας για boardgaming.

12.2.06

Παρουσιαση: Pente και Saturn

Pente: H νεα εκδοση για 2-4 παικτες κυκλοφορησε πριν ενα μηνα απο την Winning Moves. Περιεχει ταμπλο-ρολλο με λαστιχενια επιστρωση στο κατω μερος και 4 βελουδινα σακουλακια με 30 γυαλινα markers το καθενα σε κιτρινο, μπλε, μαυρο και πρασινο χρωμα, ολα μαζι μεσα σε ενα κυλινδρο.

Οι κανονες ειναι πολυ απλοι: ο παικτης πρεπει να φτιαξει μια συνεχομενη σειρα απο 5 markers του χρωματος του οριζοντια, καθετα ή διαγωνια για να κερδισει. Επισης μπορει να κερδισει και αν αιχμαλωτισει 10 αντιπαλα markers.

Οι παικτες παιζουν εναλλαξ τοποθετωντας ενα marker την φορα στο ταμπλο. Αν ενας παικτης καταφερει να κλεισει 2 συνεχομενα αντιπαλα markers απο δυο πλευρες, τοτε τα αιχμαλωτιζει και βγαινουν απο το παιχνιδι. Και αυτο ειναι ολο!

Οι περισσοτερες παρτιδες κρατανε 10-15 λεπτα και αν και οι κανονες ειναι πολυ απλοι υπαρχει αρκετο περιθωριο για καλες τακτικες κινησεις!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10
Pente

Saturn: Ειναι ενα παιχνιδι δεξιοτεχνιας το οποιο κυκλοφορησε το 1997 απο την Theta. Τωρα δεν κυκλοφορει πλεον και μπορει κανεις να το βρει μονο στο e-bay.

Αποτελειται απο μια ξυλινη βαση πανω στην οποια αρχικα ισσοροπει ενα ξυλινο στεφανι. Πανω στο ξυλινο στεφανι ισσοροπει ενα δευτερο και πανω σε αυτο ενα τριτο. Η ολη κατασκευη μοιαζει με τον Κρονο και τα δακτυλιδια του! Τα στεφανια εχουν τρυπες κατα μηκος.

Οι παικτες παιρνουν 2 μικρες, 3 μεσαιες και 4 μεγαλες ξυλινες σφαιρες. Σε καθε γυρο ο παικτης τοποθετει μια απο τις σφαιρες του σε μια τρυπα σε ενα απο τα στεφανια. Οπως ειναι φυσικο η ισσοροπια μεταβαλλεται με αποτελεσμα τα στεφανια να μετακινουνται! Αν ενα στεφανι ακουμπησει στο τραπεζι ο παικτης χανει τον γυρο του.

Το παιχνιδι τελειωνει οταν ενας παικτης παιξει ολες του τις σφαιρες και μετα οι παικτες παιρνουν βαθμους: οι σφαιρες αναλογα με το μεγεθος τους δινουν 1,2 ή 3 βαθμους. Τα στεφανια επισης αξιζουν 1,2 ή 3 βαθμους αναλογα με το μεγεθος τους. Ετσι μια μεγαλη σφαιρα στο εξωτερικο στεφανι δινει 3χ3 = 9 βαθμους.

Κερδιζει οποιος παρει τους περισσοτερους βαθμους.

Το Saturn ειναι ενα καταπληκτικο παιχνιδι. Οι παικτες πρεπει παντα να υπολογιζουν το πως θα επηρεαστουν τα στεφανια απο την κινηση τους, αλλα πρεπει και να μπλοκαρουν τους αλλους παικτες ωστε να μην μπορουν να παιξουν σε ευκολα σημεια.
Το αποτελεσμα ειναι οτι το παιχνιδι βγαζει πολυ γελιο καθως τα στεφανια κινουνται στο χωρο και οι παικτες παρακολουθουν μηπως ακουμπησουν στο τραπεζι!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5/10
Saturn