Νεα και session reports απο τις προσφατες συναντησεις μας για boardgaming.

11.10.05

Session Report - 9/10/2005

Evo με τους Geoman, Gkako, Denni και Nektario. Ο καθε παικτης παιζει μια φυλη δεινοσαυρων η οποια προσπαθει να επιβιωσει. Οι δεινοσαυροι εχουν να αντιμετωπισουν τις αντιξοες καιρικες συνθηκες οι οποιες αλλαζουν κατα την διαρκεια του παιχνιδιου, τα διαφορα events που σχεδον παντα βγαζουν καποιους δεινοσαυρους απο το ταμπλω και τις επιθεσεις των αλλων παικτων.
Για να επιβιωσει η καθε φυλη πρεπει να γινει πιο γρηγορη, πιο επιθετικη, πιο ανθεκτικη στις αλλαγες του καιρου και να γεννα περισσοτερα μικρα. Οι παικτες κερδιζουν mutation points αναλογα με το ποσοι δεινοσαυροι τους επεζησαν σε καθε γυρο και τα οποια χρησιμοποιουν για να "αγορασουν" εξτρα δυνατοτητες για την φυλη τους: Horns που τους δινουν καλυτερη επιθεση, Furs που τους προστατευει απο το κρυο, Eggs για να γεννουν περισσοτερα μικρα, Feet για να κινουνται πιο γρηγορα, κ.λ.π.
Οι δυο πρωτοι γυροι κυλησαν ηρεμα με τον Nektario να βελτιωνει την επιθεση της φυλης του, τον Geoman να βελτιωνει την αντοχη τους στις καιρικες συνθηκες και τον Gkako να εξασφαλιζει περισσοτερα μικρα.
Στον τριτο γυρο ο Nektarios επιτεθηκε ανελεητα στον Denni ο οποιος δεν μπορουσε ουτε να κινηθει γρηγορα, ουτε να αμυνθει και συντομα εμεινε με 3 μονο δεινοσαυρους και πισω στην βαθμολογια.
Στους επομενους γυρους ολοι αγορασαν Horns για να μπορουν να αντιμετωπιζουν τις επιθεσεις των αντιπαλων, εκτος του Gkako ο οποιος φυσικα εγινε στοχος του Nektariou. Ομως στις επιθεσεις του και ενω ηθελε 1-4 σε D6 για να κερδισει την καθε μαχη, εχασε 4 δεινοσαυρους φερνοντας 4 φορες 1 ή 2!!! Τυχερος ο Gkako...
Στον επομενο γυρο ο Gkako αγορασε και αυτος Horn και επιτεθηκε στον Geoman. Παρ'ολο που επρεπε να φερει 1-2 σε D6 για να κερδισει, καταφερε να νικησει και τις δυο μαχες που εκανε... Αργοτερα οι παικτες επαιξαν μερικα events χωρις ομως καποιος να παθει μεγαλη ζημια. Προς το τελος ολοι στραφηκαν εναντιον του Gkako ο οποιος εχει φυγει μπροστα στους βαθμους (με τον Nektario και τον Geoman πολυ κοντα στην 2η και 3η θεση και τον Denni αρκετα πισω).
Ομως δεν ηταν δυνατον να τον προλαβει πλεον κανεις. Κερδισε ο Gkako με αρκετη διαφορα με τον Nektario 2ο, τον Geoman 3ο και τελευταιο τον Denni.
Ηταν η πρωτη φορα για τους περισσοτερους που επαιζαν το Evo και χωρις γνωση των Events κανεις δεν μπορουσε να προβλεψει απο τι Events κινδυνευε καθε στιγμη. Σε γενικες γραμμες ειναι ενα καλο παιχνιδι.
Evo
Titicaca: Ενα παλιοτερο παιχνιδι στο οποιο οι παικτες προσπαθουν να επεκτεινουν τις φυλες τους γυρω απο 15 λιμνες. Οι θεσεις γυρω απο καθε λιμνη κερδιζονται σε auctions και ο παικτης που κερδιζει, εκτος απο το να τοποθετησει μια καλυβα του και να περιφραξει την περιοχη του, μπορει και να ενωσει γειτονικες περιοχες.
Αν και οι κανονες δεν ειναι πολλοι, ειναι αρκετα μπερδεμενοι και απαιτουν απο τους παικτες να αναλυσουν πολλες παραμετρους για να παιξουν καλα. Παραδειγμα: σε μια περιοχη ενας παικτης πρεπει να φροντισει να εχει τις περισσοτερες καλυβες συνολικα, αλλα και τις περισσοτερες καλυβες σε καθε διαφορετικο ειδος εδαφους. Στην πρωτη περιπτωση κερδιζει τοσους βαθμους οσες οι λιμνες που συνορευουν με την περιοχη, ενω στην δευτερη τοσους βαθμους οσα τα εξαγωνα που αποτελουν την περιοχη. Και οι κανονες για περιπτωση ισοβαθμιας ειναι διαφορετικοι...
Παιξαμε τους πρωτους γυρους χωρις να ξερουμε ακριβως τι πρεπει να κανουμε. Μετα την πρωτη βαθμολογηση (5η λιμνη) αρχισαμε να καταλαβαινουμε τι γινεται. Οσο προχωραγε το παιχνιδι γινοταν ολο και πιο συνθετο και ηθελε ολο και περισσοτερη αναλυση για να καταλαβει κανεις οχι μονο τι τον συνεφερε να κανει σε αυτον τον γυρο, αλλα και σε τι θεση θα βρισκοταν στους επομενους γυρους...
Στον Gkako δεν αρεσε καθολου αλλα καταφερε να νικησει κερδιζοντας βαθμους απο τον ελεγχο αρκετων περιοχων. Ειναι ενα παιχνιδι που πρεπει να το παιξει κανεις 2-3 φορες για να αρχισει να αναπτυσει τακτικες του πως να παιξει.
Titicaca
Συνεχισαμε με το Razzia το οποιο ειναι η μεταφορα του Ra σε card game. Οι παικτες ειναι κακοποιοι που πρεπει να μοιρασουν τα κλοπιμαια πριν εμφανιστουν 7 καρτες αστυνομικων. Οι παικτες πονταρουν με τσεκ (διαφορετικης αξιας για τον καθενα) για να κερδισουν τις καρτες που παιζονται στο κεντρο. Οι παικτες πρεπει να παρουν διαφορους συνδιασμους απο καρτες για να κερδισουν βαθμους π.χ. οποιος εχει αμαξια αλλα δεν εχει οδηγο δεν παιρνει βαθμους απο τα αμαξια του, οποιος εχει τους περισσοτερους σωματοφυλακες παιρνει +5, οποιος εχει τους λιγοτερους -2, κ.λ.π. Το παιχνιδι κραταει 3 γυρους.
Στους πρωτους γυρους ο Nektarios αρχισε να μαζευει business οι οποιες ομως μετρανε μονο στον τριτο γυρο. Ο Gkako πηρε τους περισσοτερους σωματοφυλακες, ενα κλεφτη και μερικα πολυτιμα αντικειμενα. Ο Dennis ειχε παρει μονο ενα σωματοφυλακα και μερικα αμαξια χωρις οδηγο, οταν βγηκε ο 7ος αστυνομικος και τελειωσε ο πρωτος γυρος. Βαθμολογια: Gkako 7, Geoman 0, Dennis 0 & Nektarios 2.
Στον δευτερο γυρο ο Dennis και ο Geoman προσπαθησαν να μην μεινουν πισω σε σωματοφυλακες. Ο Geoman ειχε εναν κλεφτη που δεν προλαβε να τον χρησιμοποιησει για να παρει εναν οδηγο για τα 5 αμαξια του, μια και ο Gkako που επαιζε πριν εκανε συνεχεια auctions. Στο τελος του δευτερου γυρου η βαθμολογια ηταν: Gkako 15, Geoman 3, Dennis & Nektarios -3.
Ο τριτος γυρος ηταν και ο πιο σημαντικος. Ο Gkako εμεινε μονος του να τραβαει καρτες με 6 αστυνομικους στο τραπεζι (στον 7ο τελειωνει ο γυρος). Τραβηξε 8 καρτες απο τις 10 που ειχαν μεινει και κανενα αστυνομικο! Φυσικα με τοσες καρτες που πηρε κερδισε με διαφορα! O Nektarios ανεβηκε στην βαθμολογια στον τριτο γυρο επειδη ειχε παρει αρκετες καρτες business και βγηκε δευτερος. Ο Geoman ειχε τα περισσοτερα τσεκ.
Συνολικα: Gkako 28, Nektarios 18, Geoman 15, Dennis 10.
Razzia